Vleermuistelling

Op zaterdag 10 februari hebben enthousiaste leden van de Vleermuizenwerkgroep Keerbergen de jaarlijkse vleermuistelling gehouden in de Keerbergse bunkers en in de Heimolen.  Het resultaat mag er z

Binnenkort: Nacht van de vleermuis

Kom meer te weten over het mysterieuze leven van deze fladderaars.
Er is een korte vleermuisvoorstelling en kinderen kunnen er vleermuistekeningen inkleuren.  Nadien gaat u op pad met een vleermuisgids gewapend met een

Op zoek naar overwinterende vleermuizen

Elke winter gaan we op zoek naar overwinterende vleermuizen. Geen eenvoudig werkje, want de meeste vleermuizen zitten diep weggekropen in spleten en barsten maar ook in de snelbouwstenen en achter houten latten, die we voor dit doel aanbrachten tegen de gladde wanden van de verschillende bunkers. Gewapend met zaklampen en endoscoop voerden we een nauwkeurig onderzoek uit  in de 7 bunkers die verspreid  zijn in natuurgebied de Broekelei en in de Heimolen.  Het recordjaar van 2016 werd niet gehaald, maar we zitten terug op de positieve stabiele trend van voorgaande jaren.

Vrijwilligers gezocht

Ben je ook zo’n avond of nachtmens? Kom je ook pas tot leven als de andere mensen eraan denken om onder de wol te kruipen?  Ben je geinteresseerd in het nachtleven van vleermuizen.  Dan hebben we misschien iets voor jou?   De vleermuizenwerkgroep Keerbergen is op zoek naar enthousiaste vrijwilligers die in Keerbergen de vleermuizenpopulatie mee  in kaart willen brengen.

Wat houdt dit in?

Terugblik Nacht van de vleermuis

Op het laatste weekeinde van augustus wordt traditioneel de Nacht van de Vleermuis georganiseerd. Dit jaar was er een evenement op 40 locaties in Vlaanderen. Zo ook in Keerbergen in GC Den Bussel afgelopen zaterdag. Een 60 tal aanwezigen kwam luisteren naar een uiteenzetting over het duistere leven van deze fladderaars.

Vleermuizen in en om het huis

De voorbije dagen kregen we al wat vragen van mensen die één of meerdere vleermuizen in hun woning aantroffen of jongen vonden in de tuin. Maar wat doe je nu best?

In deze brochure over Vleermuizen in en om het huis vind je alvast informatie en praktische tips.

Vleermuistelling

Het aantal overwinterende vleermuizen in de Keerbergse bunkers blijft stabiel de laatste jaren. Op zaterdag 8 februari werden de vleertjes geteld door de vleermuizenwerkgroep van Keerbergen bijgestaan door natuurpuntleden van andere gemeentes. Er werd ook voor de eerste keer een vleermuistelling gedaan in de Heimolen. Dit zorgde voor verrassende resultaten.

Vleermuistelling

Naar jaarlijkse gewoonte gingen we vleermuizen tellen dit jaar op 9 februari. Waarom deze periode? Dan zitten we bijna aan het einde van de winter. Tijdens deze tellingen worden de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen om te vermijden dat de vleermuizen uit hun winterslaap zouden ontwaken. Een vleermuis die ontwaakt door eventuele verstoring (bijv. door ons) moet onnodig gebruik maken van haar opgebouwde vetreserves waardoor ze mogelijk de winter niet overleeft.

Gevlederde vrienden

Op het einde van het jaar starten we met een nieuwe rubriek in ’t Klokhuizeke namelijk de “gevlederde vrienden”. Waarom deze rubriek? Maar weinig mensen beseffen dat vleermuizen heel bijzondere dieren zijn en een belangrijke plaats innemen in de natuur.
onbekend = onbemind
Daarom zal je in de komende rubrieken meer te weten komen over hoe ze leven, hoe ze jagen, welke soorten zijn er, hun verblijfplaatsen, enz met betrekking tot onze inheemse soorten.

Vleermuizentelling

Op 5 februari deed de reservatenwerkgroep de jaarlijkse controle van de bunkers in de Broekelei. Deze bunkers zijn speciaal ingericht voor vleermuizen die er hun winterslaap houden. In 3 van de 7 bunkers telden we grootoorvleermuizen. Ze zaten weggekropen tussen snelbouwstenen en achter houten latten, die we voor dit doel aanbrachten tegen de gladde wanden. Eén grootoor hing vrij aan het gegolfde plafond.

Abonneren op RSS - Vleermuizen