Onze Broekelei in de kijker: een waardevol gebied voor paddenstoelen

De Broekelei is een waardevol natuurgebied gelegen in de Dijlevallei van Keerbergen, dat door zijn verscheidenheid in bodemsamenstelling en vochttoestand een landschappelijke diversiteit en een rijke fauna en flora herbergt, waaronder een grote variëteit van paddenstoelen .

Elk jaar organiseert de afdeling NP Keerbergen in dit gebied, met groot succes, een paddenstoelenhappening en gaan we op zoek naar nieuwe soorten.

Ook dit jaar waren er op 23 oktober weer een 80-tal sympathisanten die aan deze wandeling deelnamen onder leiding van onze natuurgidsen.

Dank zei de gewaardeerde steun van NP Mechelen, in het bijzonder van Roosmarijn Steeman, specialiste in het domein, zijn we voor de Broekelei in het bezit van een mooie inventaris van 293 gevonden soorten paddenstoelen(tot 2009), met zeker een 20-tal die op de rode lijst staan (zeldzaam of bedreigd). En dit voor een gebied van slechts ong. 35 ha waarvan er eigenlijk tot nu toe slechts een 10 tal ha in detail zijn gescreend.
In de recentelijk verschenen atlas “Paddenstoelen in Vlaams-Brabant en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest” staat dit gebied ook vermeld met enkele zeldzame vondsten uit het verleden zoals:
- de derde vindplaats in Vlaanderen van de violetvlekkende moeras melkzwam(lactarius aspideus)
- valse satijnvezelkop(inocybe paludinella)
- de zoetgeurende satijnzwam(entoloma ameides).
- talrijke aanwezigheid van de anijskurkzwam(trametes suaveolens).

En dat we elk jaar wel enkele nieuwe speciale vondsten doen blijkt uit de wandeling van dit jaar:
- een tweede vindplaats in het gebied van de violetvlekkende moerasmelkzwam
- de fijnschubbige ridderzwam(tricholoma imbricatum): omschreven als zeer zeldzaam.
- de gewimperde aardster
- en misschien iets minder zeldzaam, maar voor onze wandelaars niet minder spectaculair: de
gekraagde aardster.
Verder werd er nog gevonden: de pagemantel, de spiering trechterzwam, koperrode gordijnzwam,zompzwam,donkere watermelkzwam…..… en zullen we stilaan de kaap van 300 gevonden soorten gaan bereiken.

NP Keerbergen is sinds 2004 vrij actief bezig met paddenstoelen, en buiten onze jaarlijkse happening rond dit thema, organiseerden we ook reeds een paddenstoelencursus in samenwerking met NP Educatie.

Meer info kan je bekomen via Hugo Sweerts 0472 98 46 13 of hugo.sweerts@skynet.be.

Via volgende link kan je alle details over de gevonden soorten, met verwijzing naar de zeldzame of bedreigde paddenstoelen, bekijken -> klik hier

Legende:
GE = Gevoelig
KW = Kwetsbaar
BE = Bedreigd
EB = Ernstig bedreigd